tiistai 6. joulukuuta 2011

Maneesilla treenaamassa

Tänään käytiin Alen ja Lumpen kanssa Riitan tallilla Kestilässä hyppäämässä. Lumpe matkusti hienosti, kuten aina ja oli maneesin pihalla jo aivan täpinöissään, kun tiesi pääsevänsä hyppäämään.
Aluksi verryttelin Lumpen käynnissä ja ravissa. Tamma tuntui hyvältä, ei painanut pahasti kädelle, taipui, kuunteli ja liikkui hyvin. Laukkaa aloitellessamme Lumpe päästeli vähän höyryjä parin pukin verran, mutta mitään muuta moitetta sen käytöksessä ei tänään ollut! Ehkä se temppuilu oli vaan ohimenevää intoilua lumesta. ;) Laukkasimme muutaman kierroksen tehden aina välillä ympyröitä. Sen jälkeen menimme molemmista suunnista pienen ristikon pari kertaa. Tamma oli niin innoissaan, että yritti joka kerta ristikon jälkeen suunnata jollekkin isommista esteistä. :D
Verryttelyjen jälkeen menimme tehtävää, jossa tultiin 15 metrin kaarevaa väliä ensin 5 askeleella, sitten 4 ja lopuksi 3 askeleella. Kuten arvata saattaa, Lumpe olisi tietenkin mieluiten roikaissut joka kerralla kolmella askeleella koko välin. Tästä innosta huolimatta se kuunteli kuitenkin yllättävän hyvin, sen sai ratsastettua takaisin avuille hetkessä, mutta se myös lähti hyvin helposti pohkeesta eteen. Kiva heppa! :)
Seuraavaksi teimme sarjaa/linjaa, jossa esteiden väli oli 10 metriä. Se oli pienillä esteillä Lumpelle pitkä kaksi askelta. Väli oli kahdella askeleella todella helppo, joten Ale vaikeutti tehtävää ja käski tulla välin kolmella askeleella. Jotta tehtävän pääsi kolmella askeleella, sai Lumpea ratsastaa todella paljon taakse. Sisään piti tulla pienellä mutta polkevalla laukalla ja vatsalihkset joutuivat pidättämään koko ajan. Muutaman kerran tamma pääsi yllättämään ja tulemaan välin hyvästä sisääntulosta huolimatta kahdella askeleella. Kolmekin kuitenkin onnistui lopulta, kun vain ite muisti ajatella koko ajan ennen tehtävääkin jo pientä ja lyhyttä laukkaa. :)
Kun laukkaa oli säädelty lyhyen välin avulla, siirryimme tekemään samaa laukan säätelyä 21 metrin välillä. Ensimmäisenä esteenä oli pysty, puolessa välin linjaa oli maapuomi ja viimeisenä esteenä okseri. Kaikki olivat hyvin pieniä esteitä, että saimme Lumpen kanssa keskittyä vain laukan säätelyyn. Ensin mentiin linja 3-3 askelta, eli ennen puomia 3 askelta ja puomin jälkeen 3 askelta. Seuraavaksi mentiin 2-3, joka oli varmasti vaikein askelmäärä, koska Lumpe pääsi "kaahaamaan" ensimmäiselle esteelle, niin se oli todella vaikea saada kiinni enää puomin jälkeen ennen okseria. Viimeisenä teimme 3-2 askelilla tehtävän, se oli ehdottomasti helpoin tänään, koska tamma oli niin hyvin kuulolla pohkeelle.
Viimeisenä linjana tulimme 17 metrin väliä, joka mentiin vain helposti 4 askeleella. Tämä oli tosi simppeli väli Lumpelle, eikä siis aiheuttanut ongelmia. Lopuksi menimme vielä muutaman kerran pienen pystyn pitkällä lähestymisellä, koska ne ovat olleet vaikeita nyt meille. Lumpe lähestyy estettä ensin nätissä laukassa, mutta sitten se lähtee imemään esteelle todella kovasti ja jatkaa kaahottamista ikävästi esteen jälkeen. Lähestymiset paranivat loppua kohden, mutten itse ainakaan ole niihin vielä tyytyväinen. :) Kun olin itse tehnyt treenin loppuun, Ale hyppäsi Lumpella muutaman esteen ja loppuverkkasi sen. :)
Tämän päivän treenin tarkoituksena oli, että saisimme Lumpen tulemaan paremmin takaisin tehtävillä ja sitä myöten myös radalla. Nyt sen tyylinä tosiaan on se, että ennen estettä lähdetään täysillä ja loppu tehtävä mennään samalla vauhdilla. Ei siis aivan helppo tyyli radalla. :D Linjojen avulla laukkaa on helpompi säädellä ja samalla linjat ja mahdolliset puomit linjojen välillä auttavat katsomaan ponnistuspaikkaa. Nyt teimme kaikki tehtävät todella pienillä esteillä, ettei tamman eikä minun kummankaan tarvitse alkaa katsomaan esteiden korkeutta, vaan saa vain keskittyä laukkaan. Toivottavasti tämä taas vähän auttoi ja tamma saataisiin kuuntelemaan talven aikana paremmin. :) Lisään loppuun vielä videokoosteen tämän päivän treenistä. Video ei ole mitenkään kummoisesti tehty, lätki vain klippejä peräkkäin, mutta kyllä siitä näkee tehtävien idean ainakin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti